Pescadero House

I like spaces that borrow space from other spaces — in actuality and or visually — and so can be big enough for a group and small enough so that one person can feel at home.

The design of this 1,300 SF addition/remodel of an existing 2,660 SF house near Pescadero addressed the challenge of bringing the client and an aging parent, two very different adults, both artists, back into one home. The original house, little altered through the years, did not relate comfortably to its amazing site. Light, air, and the outdoor connection felt limited as windows were generally set so high that views to the ocean and hills could only be seen while standing. The addition added a wing for the parent and was designed to match the layout of her former home. The house was opened to new terraces and the garden, windows were made larger with lowered sills, and the roof was reconfigured to bring air and light deep into the center. New board-and-batten siding replaced the former blue-painted boards and was kept unfinished so that it would weather to grey. Designed while at EHDD Architecture.

Green Features  +/-

  • Increased size and number of windows, skylights, and doors, placed to improve daylighting and maximize natural ventilation.
  • Passive cooling through natural ventilation.
  • Passive heating improved through window placement.
  • Addition of the new wing shields the new outdoor terrace from north winds — increases use of and enjoyment of site.
  • High-performance glass used in doors and windows.
  • Sustainably harvested wood products specified with detailed source lists provided to builder.
  • Low-water-use fixtures.
  • Low-water-use native plantings used in new landscape.

Project Team  +/-

  • Builder: C.M. Peletz Company (Dave Markham)
  • Structural Engineering: Ingraham De Jesse Engineers (Nellie Ingraham)
  • Photography: David Wakely